Ксилифор се превръща в детско царство

Публикувано на ср, 14 юни 2017
2801 четения

Студенти от ВТУ правят скулптури на 20 приказни герои

Рибарят и златната рибка, Пинокио, Хитър Петър, Малечка-Палечка, храбрият оловен войник, бременските музиканти са само част от любимите приказни герои на децата, които съвсем скоро ще украсят местността Ксилифор край Велико Търново. Те ще бъдат изработени от студенти от ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, които участват в седмото издание на Младежката скулптурна колония. Пленерът тази година е подчинен на темата “Светът на приказките в скулптура”. Арт събитието започна вчера и ще продължи до 24 юни.
Общо 11 са студентите и докторантите, които ще творят на Ксилифор, а за първи път сред тях има и участник от чужбина. Мартина Горска е от Полша и се обучава в търновската алма матер по програма “Еразъм”. Тя сподели, че много харесва начинът, по който се изучава скулптура във ВТУ, както и възможностите за работа в специализираните ателиета. Младата художничка сама е пожелала да се включи в колонията, а паралелно с творческата работа ще пише и дипломната си работа. Малечка-Палечка като елегантно бижу в кошничката на двуметрово цвете се е заела да сътвори полякинята.
Студентите ще работят под менторството на проф. Стефан Лютаков (на снимката вторият отляво), който ръководи катедра “Скулптура” във Факултета по изобразително изкуство, и ас. Венко Тонков. Те също ще направят приказни скулптури за бъдещия детски парк. Професорът е заложил на бременските музиканти, а от остатъците от студентските работи ас. Тонков ще сглоби дървен Пинокио.
Около 2,5 м ще се извисява фигурата на рибаря от обичаната приказка на Пушкин, а с нея се е заел Елин Георгиев от 4 курс. В композицията със златната рибка скулптурата ще бъде разположена около езерото. Колегата му Сергей Печинов ще изработи дървена Маша, а Николай Чемберски е заложил на вълка и заека от обичаната анимация “Ну погоди”. Традиционният български герой Хитър Петър иска да направи докторантът Мартин Митев. Надежда Стойчева, която е първокурсничка, е избрала Пипи Дългото чорапче. По-социален привкус на колективната композиция ще предаде докторантът Красимир Методиев, кой ще извае царя от приказката “Новите дрехи на царя”.
Със свои ученици от 11 клас на СУ “Емилиян Станев” в мащабния проект ще участва преподавателката Магдалена Чолакова. Тя заедно с Александър Петров и Богомил Славов искат да изработят Малкия принц, кацнал на неговата вълшебна планета. Храбрият оловен войник ще бъде дело на Радослав Ганев, а Веселин Аврамов ще сътвори Пинко розовата пантера и неговата характерна усмивка. На педя човек, лакът брада е заложил възпитаникът на ВТУ Иван Николов.
През последните шест години парк “Ксилифор” се превърна в своеобразна арт лаборатория за проектиране и изпълнение на художествени, но функционални обекти за градската и парковата среда. Проектът изследва интереса на гражданите и значението на функционалната скулптура в естетизацията на мястото, обясни проф. Стефан Лютаков.
Арт събитието се организира в партньорство с Туристическо дружество “Трапезица 1902”. Техният проект получи финансиране в размер на 4000 лв. по програма “Изкуство и култура” на Община Велико Търново. Дружеството е подсигурило материалите за дървените скулптури и поема разходите за настаняване и храна на участниците.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново