Великотърновец ще прави първия в България ресторант в самолет Ту-154

Публикувано на чт, 15 юни 2017
9427 четения

Иво Табаков създаде уникален парк от машини, сред които стари волги, мотори, бомбардировач, болиди…

Първият в България ресторант в самолет е решил да направи великотърновският бизнесмен Иво Табаков. Новата атракция ще е разположена на десетина километра от Велико Търново, където се намира базата на Табаков. Бъдещият ресторант ще има около 60 места. Част от тях ще бъдат разположени на тераси от двете страни на основното тяло. До самолета, превърнат в ресторант, той възнамерява да изгради най-големия комплекс за скално катерене в страната.
В момента в базата на Табаков има два самолета – един пътнически Let L-410 UVP, който е напълно реставриран отвън и може да бъде видян от всички, които преминават през Прохода на Републиката. Това е чешки самолет с руски двигатели. В момента от него в света летят около 200 единици. Използва се за къси разстояния до 1500 км. Табаков го е закупил в началото на годината. След това са му трябвали около два месеца, за да превърне машината в бижуто, което е сега. Закупуването и реставрацията му излезли над 100 000 лв. Великотърновецът е решил в самия самолет да постави монитори, които ще наподобяват истинската авионика. Вътре ще могат да се качват хора, за да видят как и при какви условия работят пилотите.
Вторият самолет е изтребител бомбардировач Су-22, който е в процес на реставрация от механиците, които работят във фирмата на бизнесмена. Той ще е разположен до пътническия. Искам хората да могат да видят и да се докоснат до един самолет, който ни е бранил 50 години, посочва мъжът. Това е единственият тип самолет, от който в нашата военна авиация няма загубена машина при катапултиране или катастрофа.
Табаков обяснява, че цената на един бракуван самолет не е много висока, защото той се купува като желязо, но много по-скъпа излиза реставрацията на машината.
В момента Табаков е реставрирал няколко стари волги, а едната е особено атрактивна, защото е с монтиран двигател от руски камион Маз. Преоборудвана по този начин волгата може да запали, но не и да се движи, уточнява Табаков.
В базата си бизнесменът е подредил и над 20 мотора. Най-старият от тях е “Иж планета” с кош, произведен 1956 година, който продължава да работи. Решил е да му постави багажник, който събира една каса бира. Самият Табаков не е от най-големите фенове на моторите, но не му е чужда мисълта след някоя друга да си купи някой “Харлей Дейвидсън”, с който да се придвижва от В. Търново до базата си.
Освен самолетите, всички, които посетят своеобразния музей на Табаков, ще могат да разгледат и двата болида, които е поръчал да бъдат изработени от стъклопласт. Това ще са едно към едно автомобилите от Формула 1 на Хамилтън и Фетел, въпреки че е фен на Михаел Шумахер, от който е по-голям само с пет дена. До тях бизнесменът е решил да постави и едно “Бугати Широн”, изработено по същия начин.
Иво Табаков няма да иска такса от тези, които слизат да разгледат експонатите. Решил е да постави кутия, в която всеки, който иска, да пусне някаква сума. Средствата ще отиват за благотворителност.
И сега много пътуващи спират да се снимат до атрактивните превозни средства.
Самият Табаков е любител пилот. Той има сертификат PPL и може да управлява самолет до 5,7 тона и до 12 пътници. Решил да стане пилот, защото изпитвал голям страх от летенето. Преодолях го и сега имам нов двумоторен самолет, който държа на писта в габровското село Драгановци. С него мога да летя на разстояние до 1700 км, споделя той.
Страшно е, защото страната се обезлюдява. За да направя всичко, което съм решил, ми трябват хора, а кадри липсват. В момента ми трябват 40 работници на различни позиции, обяснява Табаков.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново