Секат Дървото на желанията в центъра на Велико Търново

Публикувано на вт, 20 юни 2017
3749 четения

Емблематичният явор е изсъхнал и става опасен

Емблематичното Дърво на желанията, което се намира пред Факултета по изобразително изкуство в центъра на Велико Търново, ще бъде отсечено, съобщиха от Общината. Вече има изготвена заповед за премахване на явора, но тепърва ще се уточняват подробностите какво ще се преви с дървесината.
Мирослава Цонева, шеф на общинския отдел по екология, обясни, че 50-годишният явор е изсъхнал и става опасен, затова трябва да бъде премахнат навреме. Обсъждахме варианти да бъде оставена част от дървото, която да се превърне в красива дървопластика, но всичко зависи в какво състояние е стволът на дървото. Това ще се разбере едва когато започнат да го секат. Другата идея е дървото да се премахне изцяло и на негово място да се засади нова фиданка. По принцип такива изсъхнали дървета се събират в общински склад и след това се продават на търг. Дървесината на явора е много ценна и от нея се правят най-хубавите мебели.
Красивото дърво в центъра на старата столица има интересна история. То беше обявено официално за Дърво на желанията в Деня на влюбените – 14 февруари, през 2012 г. Тогава върху ствола на дървото бе поставена пощенска кутия, в която всеки можеше да пусне написани на лист свои съкровени мечти и желания. Нестандартната идея бе на великотърновката Елена Недева, която споделила своите намерения в социалната мрежа. Не след дълго тя получила подкрепа на стотици почитатели, а хрумката попаднала и в полезрението на кмета Даниел Панов. Двамата се срещнали и поели взаимен ангажимент – Елена да осигури пощенска кутия за желанията, а Общината да направи осветление на дървото.
Скоро след това яворът бил осветен с прожектори. Бил монтиран датчик, който предупреждавал, ако някой се доближи до кутията. В короната на дървото е поставено и голямо светещо сърце, което пулсира, когато някой пусне желание.
Преди повече от 20 години яворът в центъра на града бе избран да “пази” предложенията и мненията на великотърновци във връзка с развитието на града. Тогава в старата столица вървеше проектът “Красиво Велико Търново”, по който се реализираха различни инициативи за благоустрояване на старата столица. В тази връзка точно пред явора в центъра на града също беше поставена пощенска кутия за събиране на предложенията. Периодично от общинската администрация обсъждаха добрите инициативи, които проектът реализираше по-късно.
Яворът е най-почитаното дърво у нас според българската митология. Под него човек може да седи или да спи, без да се страхува от зли сили или нападение. Освен това се смята, че дървото сбъдва желанията.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново