Заради сватбата за Гинес в Арбанаси няма места за нощувка в района на В. Търново в радиус от 60 км

Публикувано на чт, 13 юли 2017
18770 четения

От чешмата на арбанашките поляни, която е пресъхнала от 25 години, вече тече вода. За да подсигури постоянно живителна течност за хилядите гости, организаторът на събитието Валентин Димов я е възстановил със собствени средства.

Заради най-голямата автентична българска сватба, за която ще пристигне и екип на Гинес, всички хотели, почивни бази и къщи за гости в района на Велико Търново са ангажирани. За голямото веселие, което ще се проведе от 21 до 23 юли на поляните край Арбанаси, се очаква да пристигнат 4500 гости от страната и чужбина. Вече са ангажирани местата за нощувка не само в Горна Оряховица, Лясковец, Елена, но и в селищата в радиус от поне 60 км от старата столица като Дряново, Габрово, Севлиево и други, научи “Янтра ДНЕС”.
“Проблемът наистина е голям, но ще се справим. Водихме разговори и успяхме да договорим 600 души да бъдат настанени в студентските общежития на Великотърновския университет”, сподели председателят на сдружение “Лудогорие” Валентин Димов, по чиято идея се организира събитието. Той посочи, че 110 състава от цялата страна ще излязат на сцената на Националния фолклорен събор “Болярска среща”, в рамките на който ще се проведе и северняшката сватба. Някои от групите идват само за ден, но повечето ще останат и ще нощуват поне 1-2 вечери. 100 души например са изпълнителите от танцов клуб “Чародейка” в Плевен, които по покана на младоженците Ива и Георги ще участват пряко в сватбените ритуали. Те ще останат в Арбанаси пет дена, обясни Вальо Димов.
Сватбата предизвика голям интерес, имаме запитвания от групи от цялата страна и от различни туроператорски фирми, потвърди пред “Янтра ДНЕС” и кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.
За да подсигури постоянно течаща вода за хилядите гости, Валентин Димов е възстановил със собствени средства чешмата на арбанашките поляни, която не работи поне от 25 г. По негова инициатива на всяко от петте бетонни корита майстори са монтирали чучури. Районът е почистен от драки и по-едра растителност, за да може на поляните да бъде разположена дългата около 1,5 км празнична софра. Сватбарите ще бъдат настанени на 7 до 10 месала с дължина от по 120-150 м. “Опитваме се да подсигурим две магарета, за да може каруци с бъчвите с вино да минават между месалите. Така всеки от гостите сам ще може да напълни чашата си”, сподели Димов.
Чешмата е правена през 70-те години на миналия век, но водоподаването беше спряно, тъй като през зимата тръбите редовно замръзваха и се пукаха, разказа Тошо Кръстев. Със съдействието на председателя на “Лудогорие” от ВиК – Лясковец, са захранили стария водопровод на селото, за да има течаща вода.
“От време оно събори са се правили само на места, където в близост има вода, за да могат хората да утоляват жаждата си. Аз спазвам тази традиция”, призна Вальо Димов. Досега той е построил две чешми и една пещ за агне в местността Пчелина край Разград, където по негова идея е имало други автентични сватби. Родолюбецът планира да облагороди и арбанашките поляни като построи на мястото кът за отдих с беседка и още една чешма.
За сватбата няма такса за вход и всеки може да дойде като гост, стига да е облечен в народна носия и по възможност да носи черга или рогозка, върху които да седне. За да се включи в рекорда обаче, ще трябва да мине през специален информационен център. Там ще запишат трите му имена и ще му дадат гривна с номер. Така по-лесно ще стане отчитането на броя на сватбарите. “Но за нас не са важни рекордите, а идеята повече хора да облекат народни носии и да дойдат да се забавляваме заедно”, призна Димов.
Той обясни, че в събора ще участват 12 фирми, които ще продават, отдават под наем или реставрират народни носии. Без такса на поляните своите творения ще могат да излагат и продават майстори с автентични занаяти.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново