Започна възстановяването на Баварската къща, превръщат я в ресторант с водни каскади

Публикувано на вт, 15 авг. 2017
7266 четения

Започна събарянето на опожарената Баварска къща в парк “Никола Габровски” във Велико Търново. Идеята ни е да възстановим този емблематичен за старата столица обект, като го превърнем в стилен ресторант с градина и водни атракции, съобщи за “Янтра ДНЕС” собственикът на имота Елка Димитрова, която има сладкарска фирма и верига от магазини за здравословни храни.
Димитрова обяви, че от сега не може да каже кога новият ресторант ще е готов, както и колко средства ще бъдат вложени в изграждането му. Бизнесдамата все още не иска да съобщи и как ще се казва новият обект, но със сигурност няма да е Баварска къща.
По проектите, които тя представи преди две години пред великотърновските общински съветници, 100-годишната сграда ще бъде възстановена в оригиналния ѝ вид и архитектура. Кухненският блок ще се намира в подземния етаж, а ресторантът ще е на два надземни етажа със застроена площ 135 кв.м. Наоколо ще бъде направена лятна градина с водни каскади и детски кът.
Дейностите по събарянето на старата сграда и изграждането на новата Димитрова е поверила на великотърновската строителна фирма “Мистрал 7”. Очаква се събарянето и разчистването на терена да продължи около седмица, след което ще започне самото изграждане на новата постройка.
На 28 декември 2010 година Баварската къща беше опожарена от клошар. Преди това тя беше известен ресторант. Реститутите, чиято собственост беше сградата, я бяха отдали под наем през 1993 година на известен бизнесмен, който я преотдаваше на други.
Вчера великотърновци, които минаха край сградата, с умиление си спомняха за времето, в което мястото беше оживено и пълно с живот. Хората не скриваха и радостта си, че най-после грозната гледка на сградата след пожара ще бъде премахната и на нейно място ще се появи нещо хубаво.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново