Откриват парка с миниатюрите на 30 септември с безплатен вход за всички

Публикувано на чт, 21 сеп. 2017
20645 четения

Паркът„Търновград – духът на хилядолетна България“, от който “Янтра ДНЕС” първи показа снимки, ще бъде открит с официална церемония на 30 септември, събота, в 10,30 часа, след което през деня ще бъде отворен за безплатни посещения за жителите и гостите на старата столица.
Инвеститор на проекта мини България е „Национална компания Украйна на Балканите“ на Александър и Наталия Меншикови от украинската столица Киев. Теренът за парка под Балдуиновата кула е на Община Велико Търново и е отдаден под наем след конкурс за срок от 10 години.
В парка вече са разположени 43 макета на емблематични български забележителности – Бачковския манастир, резиденция„Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, Царска Бистрица, римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите „Света София и “Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата крепост и крепостта „Баба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и руската църква в София, Парламента, Руската църква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадин мост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“ и др.. Посетителите ще могат да видят Розовата долина край Казанлък, , пристанищата във Варна и Русе със съоръженията и корабите, Дунав мост, ски курорт Банско. В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата „Св. 40 мъченици, Художествена галерия „Борис Денев“, и паметниците „Асеневци“ и „Майка България“, а копието на крепостта Царевец е в мащаб 1:70.
Миниатюрите са по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите в най-малки детайли. Направени са от специални унгарски и немски пластмаси в Украйна и са устойчиви на температури от -30 до +45 градуса. Изработката на един макет е отнела средно от два до шест месеца.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново