Номинираха двама медици от региона за приза “Лекар на годината”

Публикувано на пн, 9 окт. 2017
2443 четения

Регионалната лекарска колегия във Велико Търново номинира за приза “Лекар на годината” д-р Георги Костов и д-р Стела Дюкянджиева. Наградите се връчват всяка година по повод 19 ноември – Деня на българския лекар. Тогава е и Денят на Свети Иван Рилски Чудотворец, който от 1995 г. вече е покровител на българските лекари.

По традиция  всяка година Регионалната лекарска колегия прави по две номинации за приза “Лекар на годината”. Едната е за награждаване на национално ниво от Българския лекарски съюз на 19 октомври и тази година за целта е избрана кардиоложката от Горна Оряховица д-р Стела Дюкянджиева. Тя има частна практика, дава и консултации в частни медицински центрове.

Хирургът д-р Георги Костов е номиниран на регионално ниво и ще бъде награден на 21 октомври на тържеството на лекарите от Великотърновска област.

Д-р Костов е завършил медицина в София  и от началото на стажа си вече работи 47 години във великотърновската болница по онкология, била диспансер, а сега и Комплексен онкологичен център. Д-р Костов е син на известния хирург д-р Стефан Георгиев. Бащата е завършил медицина в Германия, после специализирал също там, но се завърнал да работи във Велико Търново като родолюбив българин, където основава частна клиника. След 1970 г. баща и син са колеги в местната онкология, в която д-р Костов и сега продължава да работи, макар вече да е над 70 години. Той признава, че от всички медицински специалности най е харесал хирургията.

Миналата година за “Лекар на годината” от областта бяха издигнати д-р Янка Минчева и  д-р Иван Дадов , но имаше и трети приз за проф. Александър Гюровски, който макар и на преклонната си  възраст над 90 години, още продължава да работи в хирургията на павликенската болница.

 

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново