Дървата за огрев от горското са в пъти по-евтини от складовете

Публикувано на вт, 10 окт. 2017
6855 четения

Горските стопанства осигуряват 7500 кубика дърва за огрев на населението

За тази зима горските стопанства във Великотърновска област осигуряват близо 7500 куб. м дърва за огрев за населението.  Продажбите се предлагат в два варианта – по тарифна такса на корен и от склад, като цените са различни.

Горското стопанство в Елена предоставя за Златарица 600 пространствени кубика дърва за огрев, при цена от 20 лв. за кубик, без ДДС. На склад ще има още 200 кубика, но при цена по 34 лв., без ДДС. За Елена горското дава 900 кубика по тарифна такса на корен и още 300 кубика на склад. Цените са същите като на Златарица.

Горското стопанство в Свищов е осигурило 755 кубика дърва за огрев  с цена по тарифна такса на корен от 22 лв., без ДДС. На склад гражданите от Общината могат да си купят дървата по 30,80 лв. за кубик, без ДДС. Направено е разпределение на дървата  за всяко село в Свищовско.

Горското стопанство в Горна Оряховица има за задача да осигури дърва за отопление за три общини. Това са Стражица, Горна Оряховица и Лясковец. Най-голяма е нуждата в Стражица. За там са разпределени 2700 кубика. На Горна Оряховица се падат 1100 кубика, а на Лясковец – 500 кубика. Цената е по тарифна такса на корен и кубикът струва 42 лв., без ДДС. От склад могат да се купят дърва  по 60 лв.,без ДДС.

Горското стопанство “Болярка” във Велико Търново е осигурило на склад 360 кубика дърва  за старата столица, Павликени, Полски Тръмбеш и Сухиндол. Цената е по 31 лв. за кубик, без ДДС.

Наша проверка показа, че в складове на предприятия и фирми цената на дървата за огрев върви между 70 и 90 лв. за кубик. За метрови дървета продажбите са средно по 70 лв. кубик, за нарязани – 75 лв. и за нацепени -80 лв. Вървят и продажби на едро. 8 кубика дърва , нарязани и нацепени, струват  500 лв.

Но последните години хитът за отопление са пелетите, казаха от “Топливо”, Горна Оряховица. Например, пакет от 15 кг струва 6,45 лв., без ДДС. Но цените и опаковките са различни. Хората били най-доволни от румънските пелети.

 

Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново