Правнуци на Румена войвода от хитовия български филм живеят в Г. Оряховица

Публикувано на вт, 24 ян. 2017
8135 четения

Режисьорката на филма Зорница София се просълзила от иконата и родословното дърво, които ѝ подарили наследниците на Румена.

Наследниците на славния хайдушки род бяха посрещнати в Общината от кмета инж. Добромир Добрев.

Правнуци на Румена войвода от хитовия български филм живеят в Горна Оряховица, научи “Янтра ДНЕС”. Само за седмица историческата драма напълни киносалоните и постави рекорд по гледаемост. Хиляди българи избраха да видят екранизираната история за смелата българка, с което филмът се нареди на трето място в класацията за най-успешен дебют в историята на родното кино. Сред многобройните зрители на премиерното заглавие “Воевода” са семействата на Атанаска Стоянова, Милка Димитрова и Йорданка Тодорова. Наследниците на славния хайдушки род бяха посрещнати в общината от кмета инж. Добромир Добрев. Той обеща да съдейства чрез служба ГРАО да бъдат издирени всички членове на родословното дърво на Румена войвода в региона. Градоначалникът се ангажира да организира и родова среща.
Единствено екип на “Янтра ДНЕС” беше поканен да отрази срещата на продължителите на прочутия род с кмета. Атанаска, Милка и Йорданка са прапраправнучки на Румяна Георгиева Павлова, каквото е истинското име на войводата. С тях в общината дойдоха дъщерите на Милка – Иванка и Теодора заедно с внуците Даниел и Йоана. Сред наследниците са и внучките Михаела и Симона и най-малкият член на фамилията – двегодишната Станислава.
“Румяна е родена в село Гюешево, недалеч от Кюстендил през 1829 г., и по думите на баща ѝ това е станало в най-неподходящото време, когато дните са били неспокойни и мътни. Когато е била на 13 г., много от местните турци – башибозуци, започнали да ѝ хвърлят око, затова каймаканинът кара нейния баща да я омъжи. Женят я, когато е едва на 14 години за едно местно момче Георги, който е и наш прапрапрадядо. Дълги години двамата са нямали деца, но 8 г. след сватбата се ражда единственият им син Андон”, разказва Атанаска Стоянова, която е от Търговище. Дядо им Андон има трима сина – Стоян, Спас и Китан, а техните наследници са пръснати в цялата страна. Атанаска например е от рода на най-големия брат Стоян, а Милка и Йорданка продължават рода на най-малкия Китан. Техни роднини има в София, в Стражица, в Долна Оряховица, във Варна и др.
По разказите на членовете на фамилията, Румяна е сред легендарните жени хайдути, която е всявала ужас сред османлиите по нашите западни земи. Красива и неуловима, народът я наричал Осоговската царица. През 1856 г. тя е била принудена да изостави дома, семейството и невръстното си дете, да излезе в гората и да хване пушката. В Осоговската планина е организирала чета, а към нея първи се е присъединил нейният любим Стоян Ковача, който става и байрактар.
За първооснова на новия филм служи разказът “Румена воевода” на Николай Хайтов. Но сценаристката Зорница София, която е и режисьор, продуцент и изпълнителка на главната роля в лентата, е обогатила сюжета с исторически изследвания, спомени на съвременници и народни предания. Получил се е невероятен, пълен с обрати сюжет, който отговаря на историческата истина, единодушни са наследниците.
“Единственото разминаване е във финала на филма, който е плод на художествена измислица и съвпада с историята на Хайтов. Лентата завършва с убийството на Румена и Стоян Ковача в Осоговската планина, но това не е вярно. Те тръгват заедно с четата за Скопие за среща с легията на Раковски, но един от четниците ги спира, като казва, че не са желани там. Румена е принудена отново да върне хората си в Осоговската планина. По-късно тя заедно със Стоян Ковача заминават за Букурещ, където са поканени от Раковски, за да се включат в легията. Така остават да живеят в Румъния, където им се раждат две дъщери. Там също имат внуци и правнуци, но още не сме успели да ги издирим”, обяснява Атанаска.
За своите родови проучвания тя няколко пъти е ходила в северната ни съседка, тъй като кореспонденцията с официалните власти там е много трудна. “Моята цел е да разбера къде са погребани Румяна и Стоян, за да мога чрез нашето Министерство на външните работи да издействам техните останки да бъдат пренесени и препогребани в родното Гюешево”, споделя правнучката.
Тя разказа, че Румяна и Стоян имат и син Карамфилчо, който е роден по време на хайдутлука им в Осоговската планина. Тъй като нямат възможност да го гледат в Балкана, дават момченцето на свои роднини в Грамаждево. Негови наследници също са пръснати в цяла България.
Около 30 души от славната фамилия на Румена войвода са присъствали на премиерата на филма в София. Те са впечатлили режисьорката Зорница София с родословното си дърво. “Тя толкова го хареса, че пожела да го вземе. Успях да я просълзя и с иконата на света Богородица с младенеца, която ѝ подарих в знак на благодарност”, признава Атанаска Стоянова.
Тя разказа, че всяка година от 25 юли до 3-4 август в Гюешево се провеждат Дни на Румена войвода. Събор ще има и тази година, на който за родова среща ще се събират наследници на Румяна от цяла България, а ако успеят да ги издирят, към тях могат да се присъединят и техни роднини отвъд Дунава.
Златина ДИМИТРОВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ
и личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново