60 000 лв. за декар стигнаха цените на нивите до Велико Търново

Публикувано на ср, 3 май 2017
8609 четения

Анатоли Иванов

Има голямо търсене на земеделски земи, но предлагането е слабо

До 60 000 лв. стигна цената на декар нива до Велико Търново. Имотът се намира до магистралата София – Варна между старата столица и Шереметя, коментира Анатоли Иванов, управител на агенция за недвижими имоти “City Homes”. По думите му обикновено високите цени се искат при по-големите парцели, но в момента има голямо търсене и на земеделска земя, а предлагането е слабо, защото свободни имоти няма и пазарът е обран. Всички атрактивни земи са изкупени и са в ръцете на все по-малко собственици, сега рядко излиза разработена земя на пазара, повече са изоставени ниви, но и те се купуват. Случва се наследници от чужбина да продават земя, но много рядко. Обикновено се предлага земя на повече наследници, които водят спорове помежду си, а продажбата слага край на препирните. Вече никой не продава хубава земя в района, каза Иванов. Брокерът допълни, че до 60 000 лв. може да стигне и парцел във Велико Търново, където има подробен устройствен план, удобни комуникации, теренът е равен и земята е предназначена за бизнес.
Според управителя на “City Homes”, при формиране на цената е важно къде се намира селището и какво е качеството на земята. Например, декар земя в Лясковец се продава за 1200 лв., а в Шемшево – за 600-700 лв. Миналата година е реализирана сделка за близо 1000 дка
по 1600 лв./дка, като землището се намира между Лясковец и Добри дял.
В момента фондове са изкупили голяма част от земята, не я продават и я предоставят под наем или аренда, коментира Иванов. Но има и т.нар. “неработещи земи”, които се продават по 100-120 лв. за декар. Това са обикновено по-малки парцели, където има изоставени овощни градини. Арендатори купуват тези земи, за да си окрупнят имотите, или да подновят градините с овошки.
Според Иванов се очаква в страната ни да има сделки за продажби от 10 000 до 50 000 дка, и то предимно между фондовете. Чака ни голямо прекрояване на земеделската карта, смята той и негови колеги.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново